ELECTROMAGNETISME


Elektromagnetismen blev defineret af danskeren Hans Christian Ørsted (H. C. Ørsted) i 1820. Her ses den danske 20 kroner mønt til ære for opdageren.

Hans Christian Ørsted

eller H.C. Ørsted (født 14. august 1777 i Rudkøbing, død 9. marts 1851 i København) var en dansk fysiker, kemiker og farmaceut. Han var bror til politikeren og juristen, Danmarks 3. statsminister (med titlen Premierminister) A.S. Ørsted. H.C. Ørsted udgav naturfilosofiske afhandlinger m.m. og stiftede Selskabet for Naturlærens Udbredelse i 1824 og Den Polytekniske Læreanstalt i 1829. Endvidere var han stifter af forløberne til Meteorologisk Institut og Patentdirektoratet. H.C. Ørsted blev i 1808 indvalgt som medlem af Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab, hvor han fra 1815 var sekretær (i dag generalsekretær) til sin død. Ørsted var en meget aktiv sekretær og fremlagde både egne og andres videnskabelige resultater og opfindelser på Selskabets møder.

H.C. Ørsted var en nær ven af H.C. Andersen.[1] Ørsted er også en af den danske guldalders hovedpersoner. Ørsted bekræftede Robert Boyle og Mariottes undersøgelser af luftarters sammentrykkelighed.[kilde mangler] Han tilskrives i almindelighed opdagelsen af elektromagnetismen i 1820. Sammenhængen mellem elektricitet og magnetisme var dog allerede påvist i 1802 af Romagnosi, men den var stort set ukendt i videnskabskredse. Ørsteds opdagelse blev derimod straks anerkendt i videnskabsverdenen, og andre arbejdede videre med opdagelsen, blandt andet Faraday, der opdagede induktionen, mens Maxwell i 1873 formulerede en endegyldig teori om elektromagnetismen.

Han konstruerede et piezometer, isolerede grundstoffet aluminium for første gang. Han var også interesseret i sprog og skabte flere nye danske ord som ilt og brint.

Elektromagnetisme

Men hvad var det egentlig H.C. Ørsted opdagede?

Ørsted opdagede sammenhængen mellem elektricitet og magnetisme. Inden da blev de to discipliner anset for at være helt adskilte. Elektricitet blev knyttet til ladninger og statisk elektricitet, batterier, strøm og lyn. Magnetisme drejede sig om stangmagneter, syd- og nordpoler og kompasnåle, men uden nogen henvisninger til ladninger i bevægelser og dermed elektricitet.

Alt stof består af positive og negative ladninger, der skaber elektriske og magnetiske felter omkring sig. Tilsammen danner de elektromagnetiske felter. Hvis man lader ladningerne accelerere, som det fx er tilfældet i en antenne, så dannes der helt specielle elektromagnetiske felter kendt som elektromagnetiske bølger.

Plane elektromagnetiske bølger, som kan udbrede sig selv i det tomme rum. De har både et elektrisk felt (E) og et magnetisk felt (H), og de er orienteret som vist i figuren.
I dag anser vi elektromagnetismen for en af de fire fundamentale kræfter i naturen.

De andre er tyngdekraften samt den stærke og den svage kernekraft. Kernekræfterne virker kun inden for atomet, så dem oplever vi ikke i vores daglige liv. Tyngdekraften er derimod meget tydelig for os.

De elektromagnetiske kræfter har både en størrelse og en retning og eksisterer i et tredimensionelt rum. Meget høje frekvenser som lys, der også er et elektromagnetisk felt, er vi i stand til at se. Men andre felter som radiobølger, mikrobølger, røntgenbølger og UV-bølger er usynlige for os og kan være svære at forestille sig.

Når vi snakker om eksperimenter med pulserende magnetfelt ud fra elektromagnetisme er frekvenser som regel ikke højere end 200 Hz.

Se nogle video omkring elektromagnetismen.

Elektromagnetisme på Dansk fra DTU (Dansk)

Electromagnetisme youtube (Engelsk)
https://www.youtube.com/watch?v=Elv3WpL32UE

Electromagnetisme youtube (Engelsk)
https://www.youtube.com/watch?v=XoVW7CRR5JY

Electromagnetisme youtube (Engelsk)
https://www.youtube.com/watch?v=V_jYXQFjCmA

Indflydelse af elektromagnetismer på vore krop


Disclaimer